Care sunt criteriile de alegere a ferestrelor, astfel incat sa existe o eficienta energetica considerabila?

geamurile de termopan

Ferestrele reprezinta o cale prin care casele noastre primesc lumina, caldura sau ventilatie insa, de cele mai multe ori, acestea pot avea un impact negativ asupra eficientei energetice a locuintei. Astfel, pentru a combate acest lucru, este nevoie de instalarea unor ferestre cu o eficienta energetica ridicata.

Asadar, in cazul in care ferestrele actuale ale locuintei sunt afectate sau erodate rapid de curentii reci de aer, de inghet sau sunt supuse la schimbari bruste de temperatura, este cazul sa se ia in considerare o serie de masuri privind criteriul de alegere a ferestrelor sau de reparatie a acestora. Ei bine, in acest caz se impun doua masuri: repararea geamurilor sau inlocuirea acestora.

geamuri termopan

Repararea ferestrelor

Imbunatatirea eficientei energetice a geamurilor deja existente– Eficienta energetica poate fi imbunatatita daca se iau in calcul geamurile de termopan, se foloseste sistemul de etansare sau se utilizeaza tratamente specifice acoperirii ferestrelor. Ei bine, optarea pentru ferestre de termopan implica o reducere a pierderilor de aer, imbunatatindu-se, pe aceasta cale, confortul din locuinta.

Pe de alta parte, etansarea presupune o reducere a pierderilor de aer din interior, din jurul ferestrelor. De asemenea, tratamentele specifice pentru acoperirea fisurilor pot reduce, la fel ca in cazul etansarii, pierderile de caldura inregistrate pe timp de iarna, evitand un castig de caldura in timpul sezonului cald.

geamuri termopan

Asadar, in cazul in care casa are geamuri foarte vechi sau pur si simplu sunt doar ineficiente, inlocuirea lor cu geamuri de termopan ar putea fi cea mai eficienta solutie, doarece aceasta alegere va determina o imbunatatire a eficientei energetice. Odata selectate si instalate in cel mai corect mod posibil, ferestrele de termopan, cu o eficienta energetica ridicata, au abilitatea de a contribui la reducerea costurilor de incalzire, racire si chiar si de iluminat.

Cu toate acestea, daca se doreste imbunatatirea performantelor ferestrelor in locuinta, trebuie sa tii cont de urmatoarele lucruri: design, selectie si instalare.

  1. Design

Inainte de selectarea ferestrelor noi pentru locuinta ta, va fi nevoie sa te consulti cu un specialist pentru a determina care sunt cele mai bune geamuri care contribuie la imbunatatirea eficientei energetice. In plus, acest lucru se poate traduce si ca fiind o idee excelenta, astfel incat tu sa poti intelege performanta energetica a ferestrelor.

Asadar, pornind cu ideea ca ferestrele reprezinta poate cel mai important element in primirea pasiva de energie solara in locuinta, acestea reusesc sa transforme energia solara, astfel incat sa ofere incalzire, racire si lumina in interiorul casei.

Bineinteles, strategia de proiectare a ferestrelor variaza in functie de locatie si de climat local- cu toate ca liniile de baza ale geamului raman aceleasi. Asadar, dimensiunea ferestrei, dar si orientarea trebuie gandite astfel incat sa maximizeze castigul de caldura, provenit de la soare, pe timp de iarna, si sa il minimizeze in decursul verii.

geamuri de termopan

Unde se aseaza ferestrele?

In mod normal, geamurile ar trebui asezate cu fata spre sud, astfel incat sa primeasca o cantitate suficienta de lumina si caldura, mai ales pe timp de iarna, atunci cand soarele se afla mai jos pe cer. Pe timp de vara insa, atunci cand soarele are o perioada de stralucire mai mare, se apeleza la o serie de dispozitive de umbrire, astfel incat sa se previna acumularea de caldura excesiva.

geamuri termopan

Geamurile asezate pe peretii ce au o orientare spre est, vest si chiar nord ar trebui sa fie cat mai evitate, deoarece se reduce la minimum cantitatea de lumina naturala. Evident, este putin cam dificil sa se controleze caldura si lumina provenita prin ferestre orientate spre est sa vest, atunci cand soarele se afla mai jos pe cer. Cei care au ales sa aseze ferestrele pe peretele cu fata spre nord colecteaza cea mai putina caldura solara.

Insa, in zonele cu climat foarte cald, strategia de montare a ferestrelor pe peretele dinspre nord este una extrem de eficienta, deoarece ofera o cantitate generoasa de umbrire. In statele cu climat temperat, cum este si Romania, de exemplu, cel mai indicat ar fi ca geamurile sa fie instalate cu fata spre sud.

geamuri termopan

Asadar, daca iei in considerare constructia unei casei noi sau iti doresti sa faci o renovare majora in cazul celei pe care o ai deja, ar trebui sa tii cont de aceste sfaturi daca iti doresti sa profiti la maxim de eficienta energetica oferita de instalarea geamurilor.

  1. Selectia

Atunci cand se doreste selectarea de ferestre pentru eficientizarea energetica, este foarte important sa iei in considerare nivelul lor de performanta energetica, in relatie cu clima si design-ul locuintei tale. Astfel, eficienta energetica a unei ferestre depinde, in cea mai mare masura, de toate componentele sale: ramele geamurilor reprezinta un conducator excelent de caldura, in timp ce tehnologia de dispunere a geamurilor sau a sticlei trebuie sa se bazeze pe orientare, clima sau proiectarea constructiei.

De asemenea, trebuie sa iei in considerare si sistemul de deschidere al ferestrelor, deoarece unele au rata de scurgere mai mare a aerului fata de altele:

– cu balamalele spre partea de sus si cu deschidere spre exterior- rata de scurgere a aerului mai mica, comparativ cu geamurile glisante;

– cu balamale pe partile laterale- rata de scurgere a aerului mica;

– fix- geamuri fixe, care nu se deschid- atunci cand sunt instalate in mod corect, acestea ofera o inchidere ermetica, insa nu permit o ventilare a aerului.

  1. Instalarea

Chiar si cele mai eficiente ferestre din punct de vedere energetic pot fi cu adevarat nefolositoare, daca acestea sunt instalate in mod necorespunzator. Prin urmare, cel mai bine ar fi sa se apeleze la ajutorul unui profesionist pentru aceasta etapa. In plus, ferestrele ar trebui instalate in conformitate cu recomandarile producatorului, astfel incat sa fie perfect sigilate in timpul instalarii, pentru a functiona corect.

Beneficiile aduse de geamurile de termopan

  1. Geamurile de termopan actioneaza ca o a doua ferestra, fiind ca un tampon in fata conditiilor meteo, contribuind la reducerea pierderilor de aer si a zgomotului exterior. In plus, geamurile de termopan „lucreaza” prin crearea un spatiu de izolare intre fereastra interioara si cea exterioara;
  2. In comparatie cu instalarea ferestrelor simple, geamurile de termopan pot ajuta la economisirea de pana la 30% a costurilor energetice anuale.

Avantajele ferestrelor de termopan

Comparativ cu geamurile traditionale din Romania- duble, cu rama de lemn-, cele de termopan au devenit din ce in ce mai populare in zilele noastre. Astfel, pe langa faptul ca ofera un aspect vizual placut, geamurile de termopan implica si o serie de aspecte extrem de avantajoase pentru proprietar:

– se scapa de apartia condensului, se pastreaza caldura din casa pe timp de iarna; vara contribuie la pastrarea unui mediu cat mai racoros;

– geamurile de termopan implica si o izolare fonica a locuintei;

– au o rezistenta mai ridicata fata de geamurile traditionale, ceea ce inseamna ca nu prezinta riscuri de accidentare;

– gaurile din sistemul de tamplarie a geamurilor permit o infiltrare a aerului rece, acesta incalzindu-se in spatiile din interiorul tamplariei, asa ca ajunge deja incalzit in interiorul locuintei;

– avantajul de a se putea monta plase de tantari- excelent impotriva tantarilor si a altor insecte neplacute.

Cand iti dai seama ca e nevoie doar de reparatie si nu de inlocuirea ferestrei?

Asadar, tamplaria de termopan reprezinta o solutie excelenta prin care se imbunatateste eficienta energetica a casei.

  1. Reparatii de etansare la nivelul garniturii- In cazul in care apare un curent de aer rece in dreptul ferestrei- cu toate ca aceasta este inchisa- inseamna ca exista o defectiune la nivelul sistemului de tamplarie. Astfel, reparatiile de etansare efectuate in cadrul tamplariei reprezinta o solutie ideala de reparatie, deoarece, pe aceasta cale, se vor impiedica pierderile de aer din interior, reducandu-se si nivelul de zgomot ce provine dinafara locuintei. Asadar, repararea tamplariei se realizeaza folosindu-se o garnitura de etansare- sau cheder.

Dar, cum iti dai seama ca exista probleme cu garnitura? Ei bine, expertii din domeniu sustin ca este simplu: in momentul in care fereasta si rama acesteia este curatata, raman pete pe carpa folosita la sters, semn ca lubrifiantul cu care a fost tratat chederul a fost inlaturat, ceea ce inseamna ca respectiva garnitura incepe sa se macine. Un alt semn care ar putea spune ca exista probleme cu garnitura consta in faptul ca nu mai exista o izolare fonica atat de buna sau atunci cand ploaia patrunde in tocul geamului.

  1. Repararea gaurilor de scurgere la termopane- La fel ca si in alte cazuri, este nevoie de un sistem de drenaj in ceea ce priveste tamplaria de termopan- cu rol de a elimina apa ce patrunde in garnitura sau de ventilare. Ei bine, odata ce aceste gauri sunt infundate, apa ce provine de la ploaie nu mai este eliminata, ci se acumuleaza. Astfel, solutia de reparare a gaurilor de scurgere consta in inlocuirea garniturilor degradate sau o operatie de reglaj a termopanelor.

Cum poti face ca ferestrele sa fie mai eficiente energetic?

Trecerea la ferestre noi, cu o eficienta energetica ridicata poate fi costisitoare. In ciuda faptului ca geamurile detin vina pentru pierderea a mai bine de 30% din caldura locuintei, acum poti sa reduci facturile de energie doar prin faptul ca poti alege sigiliarea pierderilor de aer existente, prin repararea ferestrelor. Insa, in cazul in care ai deja ferestre de termopan foarte bune, etansarea acestora poate stimula eficienta energetica, determinand o crestere a confortului din locuinta.

 

Blogger: Cristina N.

 

Comentariile sunt închise.